Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!
Proszę zaznaczyć ocenę!
Opis: Centryfuga
albo wirówka, przyrząd mechaniczny, służący do rozdzielania mieszaniny płynów, względnie ciał stałych, tworzących zawiesinę w płynach, według ich ciężaru gatunkowego, przez działanie siły odśrodkowej. Zasadniczą częścią składową centryfugi są dwa współśrodkowe naczynia. Wewnętrzne naczynie wiruje bardzo szybko dookoła swej osi i odrzuca zawartą wewnątrz płynną mieszaninę, im dalej od osi, im niższy jest ciężar gatunkowy materiału. O ile ściany tego naczynia są dziurkowane, zaopatrzone w sita, czy też wyłożone tkaniną, centryfuga spełnia zarazem czynność filtrującą. O ile zaś ściany te są nieprzepuszczalne, rozdział następuje na zasadzie opadania ciała cięższego w dół, które to opadanie działanie siły odśrodkowej przyspiesza. Naczynie zewnętrzne, nieruchome, spełnia rolę chwytnika i rozdzielacza. Centryfugi różnej konstrukcji mają zastosowanie w gospodarstwie wiejskim, do odciągania śmietany z mleka i do wytrząsania miodu z plastrów pszczelnych,
Takiej wirówki nie widziałam. Mój dziadek pozyskiwał śmietanę w następujący sposób: do wysokiego specjalnego naczynia ( ok. 60cm ) z szybką i kurkiem na dole wlewał udojone mleko. Naczynie wstawiał na noc do wiadra z zimną wodą. Na drugi dzień zlewał z tego naczynia mleko patrząc na szybkę. Wyraźnie żółta śmietana zostawała na końcu. Wlewało się ją zwykle do wypalanego glinianego dzbanka i stawiało w piwnicy:) Pozdrawiam:)
Autor: TeresaB Dodano: 2013-05-12 16:49:37