Zaloguj się | Zarejestruj się
 

Galeria: przyroda - Nika [profil] Włącz pokaz slajdów

 
 
Gąski, gąski ...

Tytuł zdjęcia: Gąski, gąski ...


Autor: Nika
Data dodania: 2013-04-10
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 4.00  Ocen: 13  Odsłon: 514 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Tagi: przyroda  
 
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych

 
Komentarze:
Widziałam takie w mini zoo w Chorzowie :)

Autor: Małgorzata Heichel-Detzner   Dodano: 2013-04-16  19:34:39


Autor: Waldemar Siatka (waldzior)   Dodano: 2013-04-10  23:16:19
Pięknie je ukazałaś!

Autor: Ula Małachowska   Dodano: 2013-04-10  20:41:53
I ile można się dowiedzieć ?!

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  20:05:57
Nika dobrze napisała o tej pamięci a dodam że w medycynie ludowej smalec z gęsi ma właściwości lecznicze ) gąski ładnie się prezentują ) pozdrawiam

Autor: Brygida Kicińska   Dodano: 2013-04-10  19:58:16
też tak myślę - czasami takie rozmowy nawet żartobliwe więcej pozostawią w pamięci niż studiowanie encyklopedii

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  19:34:47
Zgadzam się , po to jest ten portal żeby pokazywać piękno naszej ojczyzny , ludzi , krajobrazy , zwyczaje , obrzędy , bo to wszystko pokazuje nasz kraj , nie tylko fotki lecz także opisy , komentarze ...etc.... :))

Autor: NEMO   Dodano: 2013-04-10  19:31:08
W różnych stronach różnie określa się zupę z krwi = czernina, szary barszcz = Prawdę mówiąc /a może się mylę?/ lepiej dyskutować niż pisać komcie w stylu ,,piękne foto" - bo w ten sposób można poznać tradycje naszego kraju oraz zdanie innych nie tylko na temat zdjęć Nemo mam nadzieję , że wampirami nie jesteście ...

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  19:12:31
Ależ dyskusja się zrobiła. Dla jednych ozdobna, dla innych rzeżna.Z obecnych tuczników nie jadłbym czerniny, dawniej było to możliwe. A okrasa z gęsi wiejskiej nie ma sobie równej...:) i robimy ją co roku, tak samo czerninę. Smacznego!

Autor: borowiak   Dodano: 2013-04-10  18:55:32
Czerninę czy też czarninę przyrządza się chyba tylko z drobiu , z tuczników gotuje się chyba tzw "szary barszcz"....trochę żartem , bez obawy Nika nie jestem wampirem , Borowiak też chyba nie ....ha , ha :))

Autor: NEMO   Dodano: 2013-04-10  18:52:17
Hej Panowie Nemo i Borowiak - to chyba gęś ozdobna to OKAZ na wsi A Wy o jedzeniu ... A na poważnie to sadziłam że czerninę przyrządza się z krwi tuczników - kiedyś moja babcia ją gotowała ... ale ja nigdy jej nie jadłam

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  18:47:58
Piękne:)

Autor: Jadwiga Koniecko   Dodano: 2013-04-10  18:47:37
Jak byłem kiedyś we wschodniej Wielkopolsce poczęstowano mnie czerniną ...zupka była bardzo słodka ...a mięsko było w jabłkach ...palce lizać :))

Autor: NEMO   Dodano: 2013-04-10  18:41:10
To gęś garbonosa - rasa azjatycka. Sporo waży bo do 11 - 12 kg. Ech, ile to by było okrasy (mielone, surowe mięso z przyprawami) i czerniny (zupa z gęsiej krwi)...:))

Autor: borowiak   Dodano: 2013-04-10  18:34:59
Ha ha ......... bo na wsi wstaje się z pierwszym kurem ... a skoro kogutów brak to ... żuraw je zastępuje ... Tylko śpiochy śpią długo ...

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  18:27:00
Ja jak jeżdżę na wieś to widzę tylko żurawie na łące , swoimi krzykami rankiem nie dają mi pospać:))

Autor: NEMO   Dodano: 2013-04-10  18:22:42
Elu ja też je odkryłam przypadkiem ... to moje wędrowanie

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  18:18:52
Masz rację Nemo - to domowe I nie dziwię Ci się że je widzisz pierwszy raz ... na wsi trudno znaleźć kurę a gęsi ... to już całkowita rzadkość

Autor: Nika   Dodano: 2013-04-10  18:18:06
Ja też takich gąsek jeszcze nie widziałam. Ładnie się prezentują w słońcu:) Pozdrawiam serdecznie Niko!

Autor: ElaJ   Dodano: 2013-04-10  18:17:25
Ładna para gąsek , one chyba są udomowione , pierwszy raz takie widzę :))

Autor: NEMO   Dodano: 2013-04-10  18:14:51
zobacz wszystkie komentarze w serwisie